Szalonnás (Baconos) rakott karfiol

2014.09.17 15:34

1 közepes db karfiol
kb: 0.5 bögre rizs
20 dkg bacon (szeletelt vagy darabolt)
1 közepes fej vöröshagyma
1-2-3 gerezd fokhagyma (ki, hogy szereti)
175 g tejföl
1 db tojás
kb: 1 ek zsemlemorzsa
kevés himalájai só
5-10 dkg edami sajt (füstölt (sima is jó)
1 ek napraforgó olaj
1 csokor petrezselyem (elhagyható)

 

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Szűrőbe téve, lecsepegtetjük. A rizst sós vízben megfőzzük, leöblítjük, lecsepegtetjük. Az olajon elkezdjük sütni a kisebb darabokra vágott bacont. Amikor már kicsit kiengedte a zsírját, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, és együtt pirítjuk. Ha a bacon megpirult, és a hagyma is megüvegesedett, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a petrezselyemzöldet. Levesszük a tűzről. Össszekeverjük a karfiollal. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és megszórunk zsemlemorzsával. Beleterítjük a baconös karfiol felét, egyenletesen rászórjuk a főtt rizst, majd rátesszük a maradék karfiolt. A tejfölt folyósra keverjük a tojással, és a karfiolra öntjük. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. Fedő alatt sütöttem kb: 20-30 percet, utána fedő nélkül pirulásig.