Tarhonyás hús ahogy én csinálom (Pásztortarhonya)
No. Egy igazán gazdag ízvilágú egytál étel.
Összetevői lista:
hús ki mennyit szeretne készíteni (csirke, pulyka, disznó, marha, mindegy),
füstölt szalonna, vagy sonka ízlés szerint,
füstölt kolbász (5-15 dkg ízlés szerint),
1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma,
2 paradicsom,
1 közepes, vagy nagyobb paprika,
2 közepes, vagy nagyobb krumpli,
petrezselyem, kevés őrölt kömény, kevés bors, kicsi só (ha lehet nem az asztali méreg),
tarhonya 25-40 dkg személyektől függően,
(ha nincs hús alaplevünk) 1 leves kocka,
kb: 1 liter víz,
oliva olaj,
jó kis házi zsír.
A füstölt szalonnát / sonkát kevés oliván megforgatom. A hagymát, fokhagymát összeaprítom, mehet a sonka mellé. Fedő alatt párolom. Ha megfelelő, akkor jöhet mellé a husi. Fehéredésig, párolom (vagy még tovább :-)) ) fedő alatt! Ha ez megvan, mehet hozzá a kockákra vágott paradicsom, paprika a petrezselyem, a füstölt kolbi, a krumpli, és a fűszerek. Fedőt rá, had izzadjon :-) ! Kb: 1 liter vizet, és benne 1 leves kockát dobjunk be a mikróba, és forraljuk fel. (ha van leves alapunk, akkor nem kell) Ha félig megpuhult a hús, mellette el lehet kezdeni a tarhonya pirítási hadműveletet. Kelleni fog egy kisebb lábos, és kb: 1 csapott evőkanál házi zsír. A zsír mehet az edénybe, és már olvadszathatjuk is. Ha ez megtörtént öntsük bele a tarhonyát (csak a "gépi", vagy más néven "menzás" tarhona használható), lassú lángon folyamatos kevergetés mellett kezdjük el pirítani. Ha már szép tarka-barka, öntsük rá a hús alaplevet. Pár percig főzzük, és mehet bele a húsos bödönbe a tarhonyával együtt. Hagyjuk őket kicsit kibontakozni, majd fedő alatt, kis lángon gyakran kevergessük. Zárjuk el a lángot alatta, had párolódjanak.
Tudom, nem túl bizalom gerjesztő a látvány, de isteni finom :-)
A kockás törölgető ruha, csak a retró feeling kedvéért :-)