Tavaszi sertéscomb, tejszínes erdei gombamártással PARASZTOSAN! :-)
Azzztaqrvadefinomlett!! :-)
Hááát a "parasztosan" kifejezés ahogy utána olvastam, elég sokmindent takar. Sok kaját lehet csinálni parasztosan, elég tág fogalom :-) Szerintem a "tavaszi" kifejezés jobban illik hozzá, mert igazából olyan cuccok vannak benne, ami (ha nem szutyok spanyol, meg holland szemetet veszünk) számomra a tavaszt idézi. A jó magyar paradicsom, paprika, újhagyma, lilahagyma/vöröshagyma, és fokhagyma szerintem feldobja az ízét. A fent említett országok "zöldségei" max. a vegyszerháztartásunkat növeli. Mint most is, a cuccok legtöbbjét kistermelőtől, piacon vettem.
A mennyiség, az éhesek számától függ. (3 normál főre)
1 zöld paprika - szeletelve
1 kápia paprika - szeletelve
1 paradicsom - karikázva
1 lilahagyma - szeletelve
1 közepes újhagyma - nagyobbra szeletelve
5-6 szelet vastagabb szalonna (kolozsvári)
kb: 40 deka hús (conb, vagy csirkemell)
3 nagyobb krumpli - karikázva
4 fokhagyma - karikázva
himalájai só, színes bors Őrölve, feketebors őrölve, kakukkfű, és 1 ek. zsír (házi kacsa, vagy sertés)
Mártáshoz:
kb: 20-25 deka erdei gomba (keverék, vagy olyan aminek íze van - vargánya, laska, róka stb, csak NE csiperke! az max. akadéknak jó)
5-10 deka kolozsvári szalonna kockázva
kevés oliva olaj
20%-os tejszín
2 ek. liszt sűrítésnek
Egy tűzálló tálat kizsíroztam vékonyan, és legalulra raktam a szalonnákat. Fölé a hagyma felét, a krumpli felét, az összes zöldséget. Rá egymás mellé, ill rétegesen a húsokat szeletelve, és kicsit "kilapítva". Rá só, színes bors, őrölt bors, kakukkfű. Fölé a maradék hagyma, újhagyma, krumpli. Rá egy kis só, bors, fedő, és sütő. Mikor levet ereszt, és barnul a krumpli, én átkevertem az egészet, és újra vissza. Ha ez is barnult, akor fedő le, és 10-15 perc sütés, majd sütő kikapcs, és csak melegen tartottam.
Szósz. Egy tapadásmentes edényben a felkockázott hagymát, és szalonnát egyszerre összepároltam, és utána ment bele az elaprózott gomba. Mikor jól megpuhult minden, folyhat hozzá a tejszín, és a liszt. Elkevertem, és még 10 percig lassú lángon hagytam dolgozni az anyagot. Hús mellé tálaltam, de a maradék főt tésztával is isteni :-)
Mint a képeken is látszik - ízében nem különben - most is lehet venni jófajta édes magyar paradicsomot. Csak utána kell járni :-)
Egészben, és tányéron: