Tejfölös karfiol leves húskockákkal, majd rántott hús, padlizsánnal

2012.11.01 14:30

 Tegnap vettem tejfölt. Mivel én csak kajában eszem meg, gondoltam csinálok valamit belőle, mielőtt elfogy :-) Amúgy tőlük van a termék: www.cserpessajtmuhely.hu/hu/a-gyarto.php (őket a multiban nem fogod megtalálni). Szal' leves. Amikell hozzá: Karfiol (ki mennyit szeretne), sárga - fehér répa, petrezselyem, max. 2 leveskocka (zöldség, vagy erőleves), kevés hús, egy kicsi olaj (én kukorica-olajat használtam), 2 púpos evőkanál tejföl,és 1 evőkanál liszt. Sót nem rakok bele! (kockában úgy is van)

Kicsire vágom a zöldségeket a húst, kevés olajon, és pár csepp vízen megpárolom fedő alatt, majd felengedem vízzel. Hagyom főni. Kb. félidő alatt, beledobom a kockát/kockákat, a petrezselymet. Egy tálban a lisztet összekeverem a tejföllel. Merek hozzá (mert bátor vagyok) 2-3 merőkanál levet, és lehetőleg csomó mentesre kavarom. Ezután mehet az egész trutyi a levesembe. Hagyom őket főni a levükben :-) Ha kész, tálalom.

Múltkor írtam, hogy miért a barátnőm tányérját fotózom, és nem az enyémet. Most megmutatom. A díszítést már megettem :-) A jobb oldali az enyém :-)



Szerinted melyik a gusztusosabb? :-)


A második fogás, rántott hús, rántott padlizsán.

Ami kell hozzá: Hús, padlizsán, liszt (én teljes kiőrlésűt használok ide is), 3-4 tojás (ha lehet házi), zsemlemorzsa, vegeta (házi ez is), petrezselyem.
No ennél a kajánál lehet szabadon gondolkodni. Bár én a tojásba rakok egy kis vegetát, petrezselymet, lehet fűszerezni a zsemlemorzsát (vagy kukoricapahelyre cserélni), a lisztet akár kakukkfűvel, bazsalikommal, tárkonnyal, majorannával, stb...Kinek mire van "ingere" :-) Elkészítés klasszikus: Hús kloffolás, (én nem sózom), lisztbe forgatás, tojás fürdő, és zsemlemorzsa kabát, oszt' olaj. A padlizsán kicsit másabb. (úgy olvastam, hogy így kell, én most csinálok először) Kb: 1 centis karikákra vágom, és mindkét oldalát jól megsózom, és legalább 45 percre szűrőbe teszem. A "padlika" egy idő után elkezd "izzadni", és állítólag kitermeli magából azokat a dolgokat, amitől előfordul, hogy keserű lehet. (másként nem csináltam, úgyhogy tapasztalatom nincs). A külsejét levágom, jól megmosom, felitatom a felesleges nedvességet, és mehet a panír. Hamár bundás, beteszem a hús mellé az olajba, had barnuljanak. Ha kész, én rizzsel tálaltam, és házi vegyes savanyúságot raktam mellé (az olajbigyót nem én ettem :-)   ) Utánna egy kis Heinekkennel öblítettem!

Ló étvágyat! :-)