Temesvári sertéstokány
Baromi jó lett.... Sztem a legjobb tokány, amit valaha összehoztam! :-)
Összetétel:
kb: 60 dkg sertéscomb (hentestől)
kb: 30 dkg zöldbab (ha lehet termelői)
kb: 10 dkg füstölt szalonna (hentestől)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 db paprika (termelői)
1 db paradicsom (Termelői)
1 mokkáskanál köménymag
1 evőkanál pirospaprika
2-3 dl tejföl (BIO)
2 evőkanál liszt
só ízlés szerint (himalájai)
őrölt fekete bors
A sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolvasztjuk. Rátesszük a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagymát, rászórjuk a köményt. Egy-két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig dinszteljük. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Beletesszük a babot és rászórjuk a pirospaprikát. Ha konzerv babunk van azt csak akkor tegyük bele ha a hús már puha. Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levehetjük a tűzről. Tészta, vagy galuska ajánlott mellé.