Blog
Ázsiai borsós csirke
2022.01.24 16:43Sima borsós csirkének indult, aztán beleraktam minden xart. Így tök ázsiai ízvilág jött ki :-D
Csirkét tofuval is lehet helyettesíteni - ha nem szeretnél halott állatot enni...
Összetevők:
Közepes fej hagyma kockázva
2-3 gerezd fokhagyma áttörve
1 egész csirkemell kockázva
kevés friss gyömbér vékonyra szelve
kb: 10 deka szalonna
kis oliva olaj
1 piros csemege paprika hosszúra szelve
borsó, amennyit akarsz
Fűszerek ízlés szerint:
garam masala
cayane bors
őrölt fekete bors
chili
Szószok ízlés szerint:
worcher szósz (ez esetben gluténmentes)
szója szósz (ez esetben gluténmentes)
szezámmag olaj (pirított)
tökmag olaj (pirított)
Hagymákat olajon dinszteltem, utána a szalonnát, majd mehet rá a csirke fehéredésig, és a gyömbér. Fűszerek, kicsit pároltam, majd a szószok sorban. Legvégén a paprika, és a borsó. Rizzsel, tésztával ugyan olyan finom :-P
Paradicsomos rakott csirke
2022.01.12 17:43Kb: 1 órás kaja. 4 fő részére.
2 egész csirkemell
1 nagy fej hagyma szeletelve
2-3 fokhagyma szeletelve
1 nagyobb sárgarépa hosszúra szelve
friss bazsalikom levél, só, bors, szárított bazsalikom
Kb: 200g sűrített paradicsom, vagy paradicsom püré
Kb: 15 deka mozarella
jó sok reszelt parmezán
olaj egy kevés
Szóval:
Melleket befűszerezem mind2 oldalán só, bors, szárított bazsalikom kombóval, és egy kevés forró olajon fehérre sütöm. Eztán olajozott tepsibe raktam egymás mellé. Rétegek: hagymák, répa, paradicsom püré, még fűszerek, bazsalikom levél, mozarella, parmezán. 190 fok, kb 30-40 perc, és lehet enni :-P
Füstölt sonkás krumpli leves
2022.01.11 13:12Jóféle, tartalmas, laktóz, és gluténmentes változatban is készíthető.
kb: fél kiló krumpli kockázva
2 közepes fej hagyma kockázva
2-3 gerezd fokhagyma áttörve
kb: 10-15 deka házi füstölt kolbász
kb: 10-15 deka házi füstölt sonka, tarja 4-5 szeletre vágva
Kisebb tejföl (20%)
Só, bors, porkömény
2 szél sárgarépa karikázva
1 fehérrépa karikázva
3 babérlevél
1ek füstölt őrölt paprika
1 ek házi zsír
Ha szeretnéd sűríteni, 1 ek liszt
Sorban:
Hagymákat zsíron megpirítottam, majd rádobtam a kolbászt. Eztán kapott kb. 3 deci vizet, és a sonkát/tarját. Félkészen meg kapta a répákat, és a babérleveleket, füstölt paprikát. 10-15 perc múlva a krumplit, és annyi vizet, ami épp ellepi. Fűszerezés, főzés puhulásig. Miután majdnem kész, keveset kivettem, felütöttem tejföllel, és ment vissza még kb. 10 percre. (én nem sűrítettem). Lehet laktózmentes, gluténmentes változatban is készíteni. Qrva jó, és laktató. Főleg tócsnival :-P
Mexikói leves
2021.12.17 14:36Kevés összetevő, gyors laktató kaja. Éjjel szellőztess :-P
Kb: 25 deka darált marha
Fél nagyobb fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fél kaliforniai paprika kockázva
1 kis paradicsom konzerv
1 vörös bab konzerv
1 vegyes ízesített konzerv (Bonduellenek van mexikói konzervje)
kb: 1 liter alaplé
Só, bors, cayanne bors, római kömény, chili izlés szerint
Olajon hagymákat megpirítottam, rajta a marhát, utána a paprika, pároltam míg a hús majdnem kész nem lett. Közben adtam hozzá a fűszereket. Ahogy ez megvolt, mehetnek a konzervek, jó negyed óra pihentetés kis lángon. Eztán az alaplé. Főzd össze, fűszerezz utána, és tálalj. Tortilla chipsre olvassz sajtot, és lapátold magadba mind2t :-P
Alföldi sertésszelet
2021.09.16 18:35Nem oly' gyors, de oly' finom :-P
Glutén, és laktózmentes verzió
8 szelet szelet sertéskaraj,
kb: 250 g kolozsvári szalonna,
kb: 150 g fehér csiperke gomba,
400 g zöldbab,
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 kis csokor petrezselyem,
kb: 100 ml cukrozatlan habtejszín,( laktózmentes is tökéletes)
2 evőkanál libazsír,
1 púpos evőkanál liszt a sűrítéshez,
kevés liszt a húsokhoz, (barna rizsliszt is tökéletes a GM verzióhoz)
kb. fél deci száraz fehérbor,
1 ek barnacukor,
só, tört fekete bors,
2 erős csipet szerecsendió,
1 kávéskanál őrölt gyömbér,
2 púpos teáskanál édesnemes pirospaprika.
Kezdetnek daraboljunk össze mindent...
Húst kb: 1 ujjnyi szeletre vagdaljuk, (sózzuk, borsozzuk, laposra verjük) Szalonnát fél újnyi szeletre, gombát ki hogy érzi, de vékonyra. hagymákat apróra, aztán kb ennyi elsőre. Szalonnát ropogósra (zsírjára), a húst közben lisztben megforgatjuk, majd oldalanként kb 1-2 percig sütjük a visszamaradt zsíron (ha kevés pótoljuk). Eztán a forró serpenyőbe mehet a gomba, jól megpirítjuk, majd mellé a hagymák. Ha fasza, jöhet a zöldbab/sárgazöldbab a tetejére, pár kavarc, és egy ek liszt, kicsi pirítás, ks kb 4 deci víz az egészre. Eztán a só, bors, gyömbér, őrölt paprika, és a szerecsenydió. kb 20-25 perc főzés fedő alatt. Ha minden okés, 1 ek cukor, kavarás párszor, és a kevés bor (amúgy mind2 elhagyható). Mehetnek vissza a húsdarabok, és addig megy a párolás, míg meg nem puhulnak. Eztán jöhet a tejszín, és még egy kis párolás. Vissza a szalonna, a petrezselyem fele, a másik fele tálaláshoz. Nagyjából ennyi. Oszt' jóvan. :
Gong-Bao (Kung-Pao) Kínai mogyorós csirke
2021.09.08 18:24Viszonylag könnyen összedobható, és qrva jó :-)
Tartalom:
50 dkg csirkemellfilé,
1 kis só,
fél kiskanál hagymapor (opcionális),
2-3 evőkanál fehérbor,
1.5 evőkanál étkezési keményítő,
1 tojásfehérje,
0,5-1 csapott evőkanál szecsuáni bors, (vagy tarkabors)
4-5 szárított csilipaprika (lehet helyette friss kaliforniai paprika vagy kápiapaprika is),
4-5 újhagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 evőkanálnyi apróra vágott friss gyömbér,
4 evőkanál olaj,
1 kiskanál Erős Pista (darált csilipaprika, vagy édes csili),
2 evőkanál barnacukor,
2 evőkanál kínai fekete rizsecet (balzsamecettel helyettesíthető),
3 evőkanál sötét szójamártás,
3 dl víz, + 1 ek. étkezési keményítő
8-10 dkg pörkölt földimogyoró
Én így jártam el:
A húst megmossuk, leszárogatjuk majd 1-1,5 centis kockákra vágjuk, tálba szórjuk. A sóval, a hagymaporral és a borral alaposan összekeverjük. 1,5 evőkanál keményítőt rászórunk, a tojásfehérjét hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk. 20-25 percig érleljük. A szecsuáni borsot apróra vágjuk, de az is jó, ha zacskóba töltjük és egy sodrófát görgetve rajta durvára törjük. A csilipaprikákat kisujjnyi vastagon földaraboljuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 1,5 centi vastagon fölkarikázzuk. A megtisztított fokhagymát és gyömbért finomra vágjuk. A fele olajat wokban, ennek híján széles vasserpenyőben megforrósítjuk. Kb. 1 perc múlva füstölni kezd, ekkor jó. A pácolt csirkét rárakjuk, barnára pirítjuk, majd szűrőlapáttal kiemeljük. A többi olajat a wokba öntjük, az Erős Pistát hozzáadjuk, keveredve fél percig pirítjuk. Ekkor kerül bele a szecsuáni bors, a fokhagyma, a gyömbér, a paprika és a barna cukor. Kevergetve 3-4 percig pirítjuk. A csirkét hozzáadjuk, az ecettel és a szójaszósszal ízesítjük. A maradék 1 csapott evőkanál keményítőt a vízzel simára keverjük, az előzőekre öntjük. Beleszórjuk az újhagymát, kevergetve főzzük, ezalatt a leve kellően besűrűsödik. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a mogyorót és azonnal tálaljuk. (H. György receptje alapján)
Lecsós aprópecsenye
2021.07.28 16:09Kb. 2,5 óra, de megéri. Egyszerű összerakni, csak finom, minőségi alapanyagok kellenek hozzá :-)
Lássuk: 5 főre
1.2 - 1.5 kg sertéscomb (nem nagyüzemi) nagyobb kockákra vágva
20-25 deka kenyér, vagy zsírosabb kolozsvári füstölt szalonna (nem nagyüzemi) vékonyra csíkozva
4-5 vöröshagyma (félbevágva, szeletelve)
1 csokor újhagyma (karikázva)
4-6 gerezd fokhagyma (vékonyra szeletelve)
4 nagyobb paradicsom (kicsire kockázva)
2 nagyobb paprika (kicsire kockázva)
1 fél kápia paprika (kicsire kockázva)
fél, 1 dl fehérbor
só, bors, porkömény, majoranna, (mind ezek izlés szerint)
1 ek őrölt paprika
2-3 babérlevél
ha kell, egy kevés víz, vagy alaplé.
Sültkrumpli, vagy rizs.
Az összes szalonnát zsírjára kell sütni, utána a húst megkapatni benne - fehéredésig. Egy tepsibe mehet a cucc, és a tetejére a hagymák 2/3-a, és a babérlevelek. Fólia/fedő, és puhulás akció sütöben 200 fokon. Hústól függően mennyi idő telik el, de kb. fél óra múlva a rakhatod hozzá a paradicsom, paprika kombót. Fűszerezés, fólia rá, és újabb 45-60 perc TV nézés. Eztán mehet a fehérbor, és a maradék hagyma (nyilván közben keverünk rajta). Ha kell, fűszerezzél, ha nem, várd míg elkészül. Mert elkészül, és így néz ki:
Paradicsomos babos csirke
2021.04.28 18:34Újabb randikaját ajánlok nektek. Főleg ottalvós estékre :-P :-D
Puzzle:
1 közepes db vöröshagyma
kevés olívaolaj
kb: 50 dkg csirkemell filé
3 nagy db paradicsom (NEM spanyol, olasz, holland szutyok.)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2-3 csipet kakukkfű
2-3 csipet rozmaring (vagy őrölt rozmaring)
1 csokor petrezselyem (én szárítottat raktam a kajába)
2 gerezd fokhagyma (törd, nyomd, szeleteld mind1)
2 doboz bab konzerv (vagy egy nagy)
(én tettem bele a bonduelle mexikói szószos babjából is egy dobozzal)
3 ek sűrített paradicsom
kb: 10 deka bacon szeletelve
szárított, vagy friss chili (elhagyható)
Valahogy így:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük meg, dobjuk hozzá a felkockázott húst, és pirítsuk fehéredésig. A paradicsomot vágjuk kis darabokra, mehet a hús mellé. Ízesítsük sóval, borssal és a fűszernövényekkel. Adjuk a raguhoz a lecsepegtetett babot, (a mexikói cucc mehet bele ahogy van) paradicsompürét, és főzzük készre. (Ha túl sűrű lenne, hígítsuk kevés vízzel, alaplével.) Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel, és tunkoljunk mellé friss ropogós kenyeret. (Pirítóst)
Töltött - sajtos - húsos rolád
2021.04.25 13:40Jó másfél óra mindennel együtt, és valami fantasztikus! (én most kb: egy kilóból csináltam)
Ahogy én készítettem: 2 jó evő emberke részére.
Kb: fél kiló minőségi/frissen darált sertéshús
2 púpos ek. zsemlemorzsa (gluténmenteset használtam) - kilóhoz a duplája
2 tojás (kilóhoz 3-at raktam bele)
Jó maréknyi reszlet sajt - tök mindegy milyen
só, bors, fokhagyma por - ízlés szerint
kevés szárított petrezselyem
Tömb sajt a tölteléknek - amúgy tök mindegy mit teszel bele.... Kolbász, sonka, gomba stb
kb: 10-15 deka szeletelt bacon
Ilyen - olyan krumpli kockára vágva, fűszerezed ahogy szeretnéd.
Lépések:
Darált puzzle-t összekevertem a tojással, zsemlemorzsával, reszlet sajttal, és a fűszerekkel. Sütőpapíron, a sütésre kiválasztott edényben lepényt csinálok belőle. Egyenletesen. Közepére sávban belerakom a kockára vágott sajtot, és a sütőpapírral egyik oldalról befelé hengergetem. Másik oldalról detto. Amikor összeért a két oldal, "összezárom" a tetején, és a két végén a roládot, nehogy kijöjjön a sajt belőle. Betekerem ebbe a sütőpapírba, majd elcsavarom a papír végét. Utána, egy másikba is ugyanígy betekerem, és kb: 30 percre (kilónál kb: 50-re) 180 fokon berakom a sütőbe, a krumplival együtt. (kilónál kb: fél óra csak hús sütés, utána kb: 20 perc krumplival). Ezután, óvatosan kitekerem a papírokból, és rárakom a bacont a tetejére, mehet még 20 perc sütő 180 fokon krumplival együtt. Ha nem tetszik a színe, a legvégén rakhatsz rá grill funkciót, így ropogósabb lesz a szalonna a tetején.
Hát nem akarok csúnyán beszélni, de B**ott jó lett!
Baconos-babos egytálétel/sült tészta
2021.03.28 13:00Hát ez megintcsak ízbomba. Kb. másfél óra alatt kész, elkészíthető gluténmentes, laktózmentes verzióban is.
Ehető sima egytálételként, vagy rakottan.
2 ek olívaolaj
2 fej hagyma
2-4 gerezd fokhagyma
600 g bacon
só, bors
1 tk őrölt koriander
1-2 tk őrölt római kömény
1-2 tk szárított oregánó
1 ek pirospaprika
kb. 2 deci fehérbor (maradák a kaja mellé meg is iható :-P )
2 konzerv fehérbab
1 konzerv vörösbab
1 konzerv darabolt paradicsom
1 db marhaalaplé-zselé (vagy sima alaplé kb 1 deciből)
tészta
sajt
A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, és lepirítjuk az olívaolajon utána mehet hozzá a csíkozott baconnel. Sózzuk, borsozzuk, és a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük a fehérborral, és a negyedére forraljuk. A vörösbabkonzervet és az egyik fehérbabkonzervet leszűrjük és átmossuk, majd a hagymás baconre öntjük a darabolt paradicsommal együtt. A maradék fehérbabot szintén leszűrjük és átmossuk, majd 100 ml vízzel és 1 marhaalaplé-zselével (vagy a sima alaplével plusz víz nélkül) pürésítjük, és hozzáöntjük a baconös raguhoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 15-20 percig rotyogtatjuk. A kész ragut összeforgatjuk a kifőtt tésztával, egy megfelelő méretű jénaiba tesszük, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Isteni finom :-P (SK recept)