Blog

Rakott brokkoli tésztával, sonkával

2015.05.03 15:47
Háát ez ismét egy jófajta laktató kaja. a sikerre való tekintettel, 6 órán belül elfogyott :-)
Sokféle képpen el lehet készíteni, én azt használtam ami otthon volt, kicsit megspékeltem :-)
 
Kb: 40 deka frissen darált marhahúst (előző nap daráltattam)
1 fej vörös/lilahagyma olyan közepes féle kockázva
2-2 fokhagyma darálva, vagy átnyomva (2 a v.hagymához, 2 a szószba)
1 nagy pohár (330-350 dkg) minőségi tejföl
1 háztáji tojás
1 közepes fej brokkoli
kb: 20 deka tojásos tészta
1 szelet házi füstölt sonka, vagy 2 szalonna vékonyra szelve, és kockázva
3 szelet házi füstölt sonka, vagy 5-6 szelet szalonna vékonyra szelve, vagyobb darabokra vágva
Kb: 10 deka sajt szelve, vagy reszelve
oliva olaj, Lenmag olaj (ez elhagyható)
kakukkfű, koriander (nagyjából egy teáskanál morzsolva), himalájai só, frissen tört színes bors,
kevés őrölt pirospaprika
 
No:
Hagymát, és a fokhagyma felét oliván, és lenmag olajon megpároltam, mehet hozzá a darált hús. "Fehéredés" után, megszórtam egy kis kakukkfűvel, korianderrel, sóval, és borssal, hozzászórtam a kockázott házi sonkát/szalonnát, és fedő alatt puhára mindent. Közben lóbogó vízben, pár percíg főztem a brokkolit félkeményre, és egy másikban a tésztát majdnem készre. A tejfölt, a felvert tojást, és a maradék fokhagymát egy kis pirospaprikával összekevertem egy tálban, szószt készítve. Tűzálló "jénai" tálban rétegesen mindent belepakoltam. Tejfölös cucc 1. harmada az alján, rá a sonka/szalonna szeletek fele. Darált hús fele, az összes tészta, egy kis sajt, és az összes brokkoli. darált hús másik fele, sonka/szalonna másik fele, tejfölös cucc 2. harmada, sajt maradék része, és a tejfölös szósz 3. harmada a tetejére. Sütőben kb: 3/4 órát lehet sütni fedő alatt, amikor már barna a teteje, a sütőt le lehet zárni, hagyni még egy kicsit majd tálalni.
Gazdag ízvilág, tápláló kaja. Eheted magában, vagy valami jófajta kenyérrel :-)
 
 

Hawaii csirkemell

2015.05.01 10:45

Bár Charlie megmondta (két pasi meg egy kicsi), hogy a Hawaii csirke, és a pizza a melegek kajája, szerintem isteni kaja, és elkészíteni sem nagy trükk.
Mindenek előtt minőségi alapanyag kell, mint mindenhez.

Pl: (arányok tájékoztató jellegűek) kb: 4 fő részére
3-4 fél, háztáji csirkemell - hosszában vékonyra vágva, igény szerint klpofolva.
minőségi sonka (én Aldis prémiumot használtam, 96%-os hústartalommal) minden szeletre minimum 1 szelet
ananász konzerv - karikázott - minden szeletre egy karika
szeletelt, vagy reszelt sajt - ha lehet a zsírosabbik fajtából, had olvadjon. Vagy szeletenként egy, vagy tepsiben az egészet takarja be. (20-25 deka)
kevés himalájai só, őrölt bors.
kevés oliva, és kevés vaj (nem margarin, vaj)

Műveleti terv:
Húst hosszában szeletelem, só, bors mindkét oldalra, kicsit ha pihenjen. Egy tepsit kivajaztam, egy tapadásmentes lábosban pár csepp olajon, hirtelen "kérget" sütök a hús mindkét oldalára, tehát minimum fehéredjen ki, de ha kicsit odakap sem baj. Egyesével a vasjas lábosra teszem egymás mellé őket. Mehet rájuk a sonka, ananász, és a mindent lefedő sajt. Fólia a tepsi tetejére, olvadásig sütjük fólia alatt, majd barnulásig nélküle. Rizzsel tálalva gyors, és finom az étek :-)

Ragù alla bolognese con Canndelloni - csőben töltött, olasz paradicsomos ragu

2015.04.23 17:25

Qrva jól hangzik mi?? :-) Amúgy csőben töltött olasz paradicsomos ragu :-P Mellesleg amilyen jól néz ki, olyan finom, és tömény!
A ragut most nem írom le, innen elolvashatod: 
https://marczygastro.webnode.hu/news/paradicsomragu-bolognai-modra-%28rag%C3%B9-alla-bolognese%29/
A különbség, hogy itt nem kell teljesen elfőzni a levét, a tészta beissza.
Sajtot vegyél, nagyjából 20 dekát, és reszelve kell, vagy akár szeletelve is rárakhatod.

Szóval: Canndelloni tészta kell hozzá, ami nem a legolcsóbb, kilós árában veri a marhahús árát... Ja, és a ragu marhából legyen, ahhoz megy a jófajta vörösbor, amit bele kell önteni :-)

A fentiek szerint elkészítem a ragut (ha nincs szalonna, nem gáz, a többi azért jó ha van). Tűzálló tálban teszek az aljára egy réteget, és megtöltöm a csőtésztát kiskanállal. Én úgy csináltam, hogy állítva egy tányérra állítottam, és mikor telelapátoltam raguval, alácsúsztattam a kiskanalat, és így nem folyt ki belőle a cucc. Egy más mellé, ahogy elfér lehet is rakni. Ha megvan, mehet rá reszelt sajt (most mozzarellát vettem), kevés szósz, és a csőtészta ismét. Tetejére sajt jó vastagon, és ha marad szósz. (nálam csak minimális maradt). Fedő rá, és mehet a sütőbe. Mikor pirul a sajt, akkor el lehet zárni a meleget, had "érjen" még egy kicsit sütés nélkül. Ha kész tálalhatod egy kis sajttal a tetején :-)

Végeredmény:   :-P

Rakott tészta 1.0 (sűűt pörkűűttt)

2015.04.20 21:05
Gyors kaja, finom kaja, olcsó, és tápláló kaja. Igazából tejfölös pöri, kicsit átsütve :-)
 
Alapjában véve, pörkölt alapot csinálok, csak darált húst használok bele. Lehet marha, vagy
sertés is, szigorúan hentestől! Nagyjából fél kiló.
Kevés oliva a hús alá, 
fél vörös/lilahagyma kockázva, 
2 gerezd fokhagyma átnyomva,
kevés kakukkfű, őrölt bors, himalájai só,
5-6 szelet sajt, vagy kb: 10 deka reszelve,
nagy doboz (330-350g) tejföl,
őrölt pirospaprika,
nagy alakú csuszatészta, vagy lasagnetészta.
 
Olajra hagymák, majd hús fehéredésig. só, bors, kakukkfű. Pirospaprika, kb: 2-3 deci víz, és lehet főzni fedő alatt. Ha minde okés, akkor mehet bele a tejföl, és még egy kicsit hagyjuk főni. Esetlegesen ha kicsit híg lenne a cucc, egy kevés liszttel sűrithatünk rajta. Tűzálló tálba rétegesen belelapátoljuk a szószt, és a tésztalapokat. Szósszal kezdünk. Tetejére a sajt, és rá egy kis szósz. Előmelegített sütőbe fedő alatt sütjük, amíg a teteje el nem kezd barnulni. Sütő kikapcs., hagyjuk még benn egy kicsit, had puhuljon a tészta. 
Lehet is tálalni :-)
 

Tejszínes, brokkolis csirkemell

2015.04.15 19:43

Igazából gyors is, jó is, finom is, meg nem is olyan drága.
Az adatok tájékoztató jellegűek :-)

kb: fél kiló csirkemell csíkozva
3-5 fohagyma reszelve, vagy átnyomva
5-6 deci tejszín (20%-os)
2 ek. mustár
40-50 dkg brokkoli
kb: 15 deka reszelt sajt
rizs, vagy tészta

Olajon, a húst hirtelen kisütöttem, hozzá a fokhagyma, és ha fehér, akkor a tejszín, és a mustár. Közben a brokkolit forrásban lévő vízben nagyjából 5 percig főztem, majd leszűrtam, és hideg vízzel leöblítettem. Mehet a húsos fazékba, és rá a reszelt sajt. Forraltam rajtuk egyet, és a főt rizzsel tálaltam :-)
Ennyi :-)

Bakonyi betyárleves minden jóval

2015.04.08 17:29

Hát ez egy piszok finom magyaros étel. Nem éppen fitness kaja. Nem Norbi Update :-) Ha jót akarsz enni, és hagyni a műszarokat, akkor ez a ta kajád! :-)

Berendezés, kellékanyagok: 
kb: 20 dkg kolozsvári szalonna (kicsit zsírosabb) kockázva
kb: 10 dkg füstölt csemege kolbász kockázva
kb: 30 dkg sertéscomb kockázva
2 l alaplé (húsleves vagy BIO leveskockából is jó)
1 evőkanál finomliszt (elhagyható)
kb: 30 dkg vargánya, vagy erdei gomba darabolva
2 közepes db sárgarépa vastagabb karikára vágva
2 közepes db fehérrépa vastagabb karikára vágva
1 nagy db vöröshagyma szeletelve
1 csokor petrezselyem tépve
2-3 dl tejföl
1-2 kk kakukkfű (ízlése szerint)
1-2 kk fekete bors (ízlése szerint)
kb: 2 teáskanál fűszerpaprika
1 csipet cayenne bors (ízlés szerint akár chili) elhagyható
himalájai só ízlés szerint (csak a főzés végén, ha valakinek sótlan lenne)
 
Csipetke:
1 db tojás (legalább 2-es besorolású)
kb: 3 evőkanál BIO liszt
 
Egy fazékban a szalonnát lassú tűzön kisütjük, majd a zsíron, a szalonna kivétele nélkül a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Ezután rádobjuk a kolbászt, ezt is egy picit megpirítjuk. Hozzáadjuk a sertéscombot, és pár perc alatt kevergetve, fehéredésig, úgymond megkapatjuk, de amikor a combotbeletesszük, rögtön meg is fűszerezzük, és kap egy stampó vizet. Tehát: borsozzuk, kakukkfűvel, cayenne borssal, pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.Beletesszük a zöldségeket, gombát és a megmaradt petrezselymet. Párolási fázis, ha kell, még egy nagyon kevés viz mehet bele. Meghintjük a liszttel, és felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük, míg az összetevők jó puhák nem lesznek. Amikor már belátásunk szerint lassan kész a leves, a tejfölre kevés forró levest merünk (mert bátrak vagyunk) simára keverjük, és az állandóan kavart levesbe óvatosan beleöntjük. A csipetkéhez a tojást összegyúrjuk a liszttel. Cipó alakúra formázzuk, és hagyjuk pihenni 20 percet, majd a levesbe csipkedjük lisztes kézzel, és 5-6 perc alatt készre főzzük.
Istenkirály a leves!!!! :-)

Tavaszi csirke 1

2015.04.03 18:02

Gyors, és félig vega (mert sok benne a 'zőccség :-)  )
Igazából amire szükséged van:
Csirkemell csíkozva
Sárgarépa 1-2 közepes csíkozva, 1 fehér is csíkozva
Szalonna csíkozva
Póré, vagy újhagyma karikázva (a húsnak megfelelő adagban)
1 nagyobb fokhagyma reszelve, vagy átnyomva
kevés oliva, vaj
himalájai só, bors, petrezselyem
Bármilyen fagyasztott zöldségkeverék, vagy "soktojásos" tészta

A hagymákat üvegesre pároltam, majd rajta a húst fehéredésig. Utána ment bele a répa, fehérrépa, só,bors, petrezselyem kevés víz, és fedő.
A köretet vagy oliván, vagy vajon megpárolod, egymás mellé pakolod, és megtáplálkozod. :-)

Karfiolos rakott tészta

2015.04.01 17:44

Szeretem a rakott dolgokat - ami a kaját illeti -, mert csak összeburogatom a résztvevőket, pedig a többi a sütő dolga :-)
Itt most ezeket burogattam össze:

Minden összetevő, a táplálékra éhes résztvevők arányában változhat!
Szal:
Karfiol, (egy kisebb szétszedve), enyhén sós vízben megfőzve
Tészta (ez is megfőzve, ha lehet vagy durum, vagy tojásos)
Szalonna csíkozva, nagyjából 5-10 deka
Sajt reszelve (tök mindegy milyen, csak ne gagyi legyen)
Tejföl (minimum egy nagy, de lehet több is BIO, vagy házi)
Vaj olvasztva a tűzálló tál kenéséhez (margarin szutyok nem jó, mert a műanyag nehezen emészthető... )
Kevés zsemlemorzsa

No. Vajat olvaszt, tál kiken, zsemimorzsával hinteget, és rétegesen cuccoljuk a belevalókat. Szalonna alulra, mert kisül a zsírja, tészta réteg, karfiol réteg, tejföl és sajt összekeveréséből előállított elegy réteg, tészta réteg, és tejfölös cucc réteg. A tetejére reszelt sajt, fedő rá, sütőbe be, (lehet maxon, nekem még a régi komcsi sütőm van) és nyálcsorgatva várjuk az eredményt. Friss kiflivel, kenyérrel megtáplálkozva örvendjünk neki vala! :-)

Tavaszi sertéscomb, tejszínes erdei gombamártással PARASZTOSAN! :-)

2015.03.01 13:14

Azzztaqrvadefinomlett!! :-)

Hááát a "parasztosan" kifejezés ahogy utána olvastam, elég sokmindent takar. Sok kaját lehet csinálni parasztosan, elég tág fogalom :-) Szerintem a "tavaszi" kifejezés jobban illik hozzá, mert igazából olyan cuccok vannak benne, ami (ha nem szutyok spanyol, meg holland szemetet veszünk) számomra a tavaszt idézi. A jó magyar paradicsom, paprika, újhagyma, lilahagyma/vöröshagyma, és fokhagyma szerintem feldobja az ízét. A fent említett országok "zöldségei" max. a vegyszerháztartásunkat növeli. Mint most is, a cuccok legtöbbjét kistermelőtől, piacon vettem.

A mennyiség, az éhesek számától függ. (3 normál főre)

1 zöld paprika - szeletelve
1 kápia paprika - szeletelve
1 paradicsom - karikázva
1 lilahagyma - szeletelve
1 közepes újhagyma - nagyobbra szeletelve
5-6 szelet vastagabb szalonna (kolozsvári)
kb: 40 deka hús (conb, vagy csirkemell)
3 nagyobb krumpli - karikázva
4 fokhagyma - karikázva
himalájai só, színes bors Őrölve, feketebors őrölve, kakukkfű, és 1 ek. zsír (házi kacsa, vagy sertés)

Mártáshoz:

kb: 20-25 deka erdei gomba (keverék, vagy olyan aminek íze van - vargánya, laska, róka stb, csak NE csiperke! az max. akadéknak jó)
5-10 deka kolozsvári szalonna kockázva
kevés oliva olaj
20%-os tejszín
2 ek. liszt sűrítésnek

Egy tűzálló tálat kizsíroztam vékonyan, és legalulra raktam a szalonnákat. Fölé a hagyma felét, a krumpli felét, az összes zöldséget. Rá egymás mellé, ill rétegesen a húsokat szeletelve, és kicsit "kilapítva". Rá só, színes bors, őrölt bors, kakukkfű. Fölé a maradék hagyma, újhagyma, krumpli. Rá egy kis só, bors, fedő, és sütő. Mikor levet ereszt, és barnul a krumpli, én átkevertem az egészet, és újra vissza. Ha ez is barnult, akor fedő le, és 10-15 perc sütés, majd sütő kikapcs, és csak melegen tartottam.

Szósz. Egy tapadásmentes edényben a felkockázott hagymát, és szalonnát egyszerre összepároltam, és utána ment bele az elaprózott gomba. Mikor jól megpuhult minden, folyhat hozzá a tejszín, és a liszt. Elkevertem, és még 10 percig lassú lángon hagytam dolgozni az anyagot. Hús mellé tálaltam, de a maradék főt tésztával is isteni :-)

Mint a képeken is látszik - ízében nem különben - most is lehet venni jófajta édes magyar paradicsomot. Csak utána kell járni :-)

Egészben, és tányéron:

 

Debreceni sertéstokány, vajas tört krumplival

2015.02.28 14:34

Háát megint sikerült valami jót alkotni. :-) amellett, hogy baromi szerény vagyok :-P

Dobjuk össze mi kell bele: (2 nagyevő részére)
Reggel sikerült nagyon jó minőségű füstölt császárszalonnát, és kocahúst (combot) venni a piacon.
Na a szalonnából kell úgy jó 10 deka nagyobb kockákra vágva
a combból elég 40 deka csíkozva
Debreceni kolbász 1 pár karikázva
1 hazai paradicsom (kockázva)
1 hazai zöldpaprika (kockázva)
1 hazai lilahagyma (kockázva, de nem apróra)
2 gerezd magyar fokhagyma reszelve
himalájai só, színes bors törve, őrölt bors, 2 késhegynyi őrölt kömény, kevés kakukkfű, pirospaprika
1 ek. libazsír, krumpli (köretnek), kb: 20-30 g VAJ (nem margarinszemét), petrezselyem, újhagyma szár ha van

Hagymákat, szalonnát libazsíron megdinsztelem, majd belecuccolom a húst. Ha fehér, némi víz hozzáadásával megfűszerezem, pirospaprikázom és a kockázott paprikát, paradicsomot belerakom. Mikor összefőttek, mehet bele a friss petrezselyem, és a kolbász. Készrefőzöm. Egy edénybe a felkockázott hámozott krumplit sós vízben megfőzöm, leszűröm, a vajat belekeverem, és mellé a friss petrezselymet, és az összeszelt újhagymaszárat is. Egymásra lapátolva tálalom.

Jájjjj de qrva finom lett :-P

 

Tételek: 111 - 120 ból 204
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>