Blog

Tésztavariációk max 15 perc alatt.

2023.11.22 19:00

Az általam csak "gyorstésztának" hívott ételekből pár ötlet. Nyilván rengeteg féle formában elkészíthető, a lényeg, hogy mire a tészta megfő, az akadék is legyen kész. 3-4 összetevőnél ne legyen több, és közepes lángon készítjük el.

Pl:
- Olivaolaj, fokhagyma, spagetti tészta
- Olivaolaj, fokhagyma, pár szem koktélparadicsom, spagetti tészta
- Olivaolaj, fokhagyma, chiliszosz
- Olivaolaj, pár karika kolbász csíkozva, fokhagyma, spagetti tészta
- Pirított szezámolaj, fokhagyma, egy szelet kápia paprika csíkozva, egy vékony házi füstölt sonka, gyufára vágva, spagetti tészta, meglocsolva tökmagolajjal...

stb, stb, stb


 

Kalocsai aprópecsenye

2023.10.28 16:39

Ízbomba, amellett qrva nehéz kaja. Kell pár óra míg elkészül, de szerintem isteni! Glutén, laktózmentes!
Szoky recept, sajátra szabva.

A Kalocsai pecsenye hozzávalói 4 főre:

Kb: fél kg sertéskaraj/comb kockázva
200-250 g főtt császárszalonna kockázva
100-150 g füstölt csemege szalonna (a csak zsír szalonna) kockázva
2db debreceni kolbász félbevágva, karikázva
2db sertésvirsli karikázva
3 fej vöröshagyma durvára kockázva
3-4 gerezd fokhagyma reszelve, nyomva mind1
1 csomó újhagyma ( zöldhagyma ) karikázva
6-8 közepes csiperkegomba darabolva
6-8 csemegeuborka karikázva
2 doboz nagy "fácános" paradicsompüré
ujjnyi vastag zeller
3 erős csipet szárított zeller ~ petrezselyemlevél

1 teáskanál őrölt feketebors
1/2 teáskanál őrölt fűszerkömény
3 teáskanál Kalocsai édes nemes pirospaprika
1 merőkanál alaplé/víz az étel felöntéséhez
Tálaláshoz friss kenyér

 

Folyamat:

Csemege szalonnát zsírjára kisütjük, a szalonnát kiszedjük belőle. Mehet rá a császárszalonna, utána a hús, utána a hagymák, zeller, kolbász,- debreceni kombó, gomba, itt visszarakjuk a kiszedett szalonnát. Következő az újhagyma, paradicsom püré, alaplé, fűszerek, és a végén az uborka. Minden fázis után kb: 10-15 percet várj, a húsnál természetesen többet. Magasabb hőfokon megy a buli, a fedő is játszhat.

Csípőssel vadíthatod.

 

 

Egyszerű Carbonara akár GM, és LM is

2023.08.31 18:52

Egyszerű, gyors, finom, glutén, és laktózmentesen is!

Cuccok: 2 főnek
- Kb: 15 deka szalonna (legjobb a kolozsvári), de inkább kicsit több
- 4 közepes tojás
- Kb: 250g spagetti tészta 
- kb: 80-90g parmezán
- só, bors
- kis szerecsenydió
- kb másfél deci főzővíz

Menetvörk:

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és lassan megpirítjuk az olajon, majd elzárjuk. Közben a tésztát sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük úgy, hogy egy keveset megtartunk a tészta főzővizéből. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót is. A kifőtt tésztát beleforgatjuk a pirított szalonnába. Összerázzuk, lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, majd ráöntjük a tojásos keveréket és a tészta főzővizét, és amikor kicsit hűlt a serpenyő, visszarakjuk a tűzre. Folyamatosan rázogatjuk addig, amíg az egész krémes nem lesz. 

(SK recept)

 

Gyors fűszeres tarja zöldekkel - glutén, laktózmentes

2023.06.21 11:28

Gyors, majdnem minden mentes, és finom :-P

Kellékek:

4-5 szelet tarja 2 főre
1 fej hagyma félbevágva, karikázva
4-5 gerezd fokhagyma, csíkozva/karikázva
1 paszternák hasáb formában
10-12 szelet bacon
4-5 ek olaj

Fűszerek: egységnyi - kinek mennyi az egyén függő
1 kk fehérbors
1 kk felete bors
1 kk cayanne bors
1 tk só
2 tk füstölt paprika
2 tk oregánó
1 tk grill fűszer keverék
1 kk fokhagymapor
esetleg lehet kis köménnyel turbózni

Húst kilapítottam célszerszámmal, a fűszereket olajban összekevertem, majd a húsok mind2 oldalát bekentem. Ment egy tálba, a maradék cuccot ráöntve, összekeverve pihi. 2-3 óra minimum a hűtőben, de az 1-2 nap sem gáz :-) 

Sütés: 
Tepsi. Alul a hagyma fele, rá a húsok, a paszternák cuccok, bacon szeletek, maradék hagyma, és a megmaradt olajos fűszerkeverék. 70-80 perc fedő alatt, alul felül sütök mód 200 fokon. Utána csak rá kell pirítani. 
Ki mivel tálalja, szíve joga. 

Nápolyi jellegű pizza hosszú kelesztés - Gluténmentesen is

2023.02.19 12:28

4 percen belül, Nápolyi pizzád lehet, a megfelelő sütővel! És a megfelelő recepttel. (ebből sok féle létezik)

Ariette 909 Da Gennaro sütőt használok.
1g alatti értékek kimérhetőek ékszermérleggel, pár ezer forintért beszerezhető.
1 fém/fa pizzalapát.

Részletek: adag/fő Fontosak az arányok!!!

Hagyományos lisztből készült:

125g liszt (00-ás pizzaliszt, én Király lisztből csináltam ezt: www.csaladellato.hu ) ára kb fele mint az olasznak 
0.75g kézmeleg víz
0.6g friss élesztő
0.5g cukor
2g só
1 tk oliva olaj

Gluténmentes lisztből:

150g liszt (olasz 1e5 Stagioni) 
120ml víz
4g só
5g oliva olaj
1g porélesztő

Itt riszliszttel át lett forgatva gyúrás után, és azonnal hűtő, a lenti paraméterek alapján
A pizza ugyan így néz ki mentesen is, ahogy a lenti képen!


Menet: 

Vizet, cukrot, élesztőt, és az olajat keverd össze, és hagyd kicsit magukra.
Lisztet, sót keverd össze.
Vagy keverő gépbe, vagy kézzel kevered, liszthez add a vizes cuccot.
Kb: 10 percig gyúrd a tésztát, egy nedvesre hajazó, de kézre nem tapadó állagot kell elérned.
Lisztezz ki egy kisebb tálat, és 1-1.5 órát hagyd állni lefedve.
Gyúrd át megegyszer, és tedd vissza a tálba, de vagy kukoricadarát, vagy rizsliszttel szórd be a tálat, és a tésztát.
Fedd le fóliával, és kb: 20 órára tedd hűtőbe.
Sütés előtt, 4-6 órával vedd ki szombahőre, de fólia alatt.
A nyújtásról rengeteg videó található youtube-n, de a lényeg, hogy a bucit ahogy lisztezett felületre öntöd ki, TILOS nyújtani hagyományos módon! Közepét be kell nyomkodni, peremet képezni ezzel, és ezt a külső abroncsot mindvégig meg kell tartani. Ajánlom a videók megnézését, mert a folyamatot leírni nehéz. Legalább is nekem, mert nem vagyok profi.
A sütőt elő kell melegíteni, kb 10 perc, utána fél időben fordítani egyet a pizzán (kb: 1.5-2 perc) és kész.

Megéri-e? Kiszámoló a képek alatt.

 

Hogy mennyire éri meg a sütő, és a mérleg beszerzése, kiszámolom napi áron. (2023.02. hónap) kb: egy átlag pizza árát/amiért elkészíted otthon. Felfelé kerekítve. 30-32 centis pizza!
Sütő 40.000 - 46.000Ft
Mérleg kb: 3000Ft
Lapát, ami nekem van 4990Ft

Mennyiség/ár kb:
Liszt, olasz 1000 - 1500/kiló 125g, kb 200Ft
víz, nem mérhető árban
élesztő: 2Ft
cukor, só, oliva nem mérhető árban, de legyen 100Ft.
Áram: nem számoltam, de legyen 100Ft
alapanyag 400Ft + a feltéted amit szeretnél. kb: 1200Ft/ pizza/ fő. minőségi sonkával, mozarellával.
Gluténmentes a liszt ára miatt + 500Ft.


Pl:

Pizzahut min: 3100Ft 
Pizza Forte Min: 3000Ft
Donpepe min: 2700Ft

1. alkalom, 4 ember visszajött a lapát ára
2. alkalom, 4 ember visszajött a mérleg ára.
12. alkalom, 4 ember visszajött a sütőd ára is.

Frankfurti gulyás

2022.11.28 19:49

Nekem ízre a minestrone leveshez hasonlít, csak sokkal kraftosabb. Baromi finom :-P

Egy régi recept a gulyáshoz kolbásszal és burgonyával!

Tartalom: 

125 g szalonnát vágunk fel. (ennyi a kis fóliás)
kb: 1 centi vastag vaj
2 hagymát apróra vágunk.
Apríts fel 1 póréhagymát.
1 zöldpaprikát kockázunk. 
só, bors, szárított/őrölt paprika (fele füstölf, fele édes) és koriander.
2 evőkanál lisztet
1 liter marhahúsleves
2 közepes méretű burgonya kockákra vágva.
kb: 200 g debreceni kolbász 
2 pár virsli
2 sárgarépát finomra reszelünk.
2 gerezd fokhagyma
kb 2 ek sürített paradicsom
A petrezselymet apróra vágjuk, és ha kész, hozzáadjuk.

Folyamat:
Szalonna csíkokra vágva mehet a serpenyőbe, pár percig sütjük. Utána a kockázott hagyma. Nyakába a vaj, és hagy kicsit őket fedő alatt. Vágd össze a póréhagymát, a zöldpaprikát, add hozzá, utána a fűszerek, párold egy kicsit. Jöhet a 2 ek. liszt (én barna rizslisztet használtam), kicsit kevergesd ezt is.  Majd mehet bele az alaplé. 

Másik serpenyő: Debrecenit, és a virslit karikázd fel, és süssed zsírjára. A reszelt sárgarépát add hozzá, pirítsd hozzá kicsit. Fokhagyma, kápia paprika mehet hozzá - természetesen szétbontva - és most jön bele a paradicsom szósz. Pirítsd le, majd lapátold a levesbe. Mehet a krumpli kocka formában. Főzd készre, vágd hozzá a petrezselymet, és jöhet a tálalás.

 

 

Karaj, gombaszószban

2022.10.22 13:07

Tartalom:
Kb. 5 főre

 
10 deka zsírosabb házi füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma kockázva
2 ducibb fohagyma szétnyomva
Bármilyen hús, amit szeretnél csíkokra vágva - nyilván a menyiség, ki mennyire éhes - de több mint fél kiló
3-4 koktélparadicsom kockázva
1 zöld paprika kockázva
10-15 deka gomba (amit szerettek)
Asszem 300ml-es nagy 20%-os tejszínt használtam...
kevés vaj
Só, bors, petrezselyem
 
Folyamat:
Szalonnát zsírjára, hagymákat hozzá üvegesre párolni, utána a hús fehéredésig. Paradicsom, paprika, had eresszen levet. Só, bors, petrezselyem. Én a kicsire szeletelt gombát külön nagy lángon hőkezeltem, kb: 10 percig. (vaj, gomba, tejszín a sor) Hozzáöntöttem a tejszínt, és rottyantottam rajta egyet. Végül beleöntöttem a húsos cuccba. Lehet tésztával, rizzsel is enni. 
 
 

Chilis hagymásbab

2022.10.13 17:59

Randikaja... :-D
1 főre:

1 kisebb fej hagyma
1 közepes fokhagyma
2-3 szelet szalonna
1 konzerv chilis-paradicsomos fehérbab/paradicsomos fehérbab, bele chilivel
só, bors, kenyér
1 ek olaj

Olajon a szalonnát üvegerse pároltam, bele utána a hagymák, - üvegesre párolni - aztán a konzerv bab ahogy van, só, bors. Pár percig főzd, aztán kenyérrel tálald :-P 

Hagymás kanászpecsenye

2022.05.08 18:15

Szoky recept. Ízkavalkád. Másnap még jobb :-P

70-80 deka comb csíkozva
kb: 150 g füstölt kenyér szalonna,
kb: 250 g kolozsvári húsosszalonna, csíkozva
kb: 200 g csípős füstölt kolbász, felezve, majd szeletelve
2 fej vöröshagyma, kisebbre vágva
4 - 5 darab salotta hagyma, nagyobbra vágva
1 csomó újhagyma, szeletelve
4 - 5 gerezd fokhagyma, törve
kis doboz paradicsom püré,
2-3 ek darált édespaprika, (nem por)
1 teáskanál csípős darált paprika,  elhagyható
kb: fél deci száraz fehérbor,
1 kis csokor petrezselyem,
kb: 150 g forrázott zöldborsó,
összesen kb 400 ml víz, 
só,
tört színes bors,
1/2 teáskanál őrölt kömény,
1 csapott teáskanál majoránna,
1 teáskanál édesnemes pirospaprika (por)

Menet:
Kenyérszalonnát vastagabb szeletekre vágotam, "kakastarélyt" vágtam a tetejére, és kisütöttem zsírjára. Kivettem a szalonnát, és a zsíron pirítottam a kolzsvári szalonnát, és a combot egyszerre. Ha kifehéredett, mehet bele a paradicsom püré, és a darált paprika (nem por). Nagy lángon összefőztem, utána lehet fűszerezni. Jól átkevertem, és mehet bele az össze hagyma, és a bor. Párolás. Víz, és utána a zöldborsó, kolbász, piros paprika (por). Készre főzés. Végén mehet vissza a kakastarély, és a petrezselyem nagyobbik része. Fűszeres steak burgonyával, és a maradék petrezselyemmel a legfinomabb!

 

Shepherd's pie - Pásztor Pite

2022.01.29 13:35

Angliában ettem először, azóta is szerelem :-P Viszonylag egyszerű, és laktató étel.
Glutén, és laktózmentesen is elkészíthető. Meg gondolom Vegánul is :-)

A raguhoz

1 nagyobb vöröshagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
kb: 15 dkg sárgarépa kockázva. kb: fél - 1 centi között
kis doboz/üveg paradicsompüré
rozmaring, kakukkfű
2 db friss vagy szárított babérlevél
kb: 500 g darált marhacomb
kb: 10 dkg zöldborsó
2 púpozott tk liszt
kb: 1 dl vörösbor
4 dl alaplé, vagy víz
1 ek Worchestershire szósz

A krumplipüréhez

kb: 1 kg krumpli
2 dl tej - lehet növényi is
kb: 50 g vaj
4 db tojás sárgája
Só, bors, szerecsendió
kb: 5 dkg sajta pürébe, (plusz a tetejére)

zsemlemorzsa a tetejére

A pásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es kockára vágott sárgarépát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, rádobjuk a darált húst is. A húst is lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, felöntjük a vörösborral és alaplével/vízzel. Só, bors, worchestershire szósz lángon 20-30 percig rotyogtatjuk. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további kb: 10-15  percig főzzük és ezzel a ragunk el is készült.

Elkészítjük a krumplipürét: Egy lábas sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. Közben a vajat és a tejet összemelegítjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük egy tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajas tejjel, na meg a lereszelt sajttal együtt rövid keveréssel krémesre keverjük.

A krumplipürét egy kanál segítségével eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, reszelt sajttal és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (SK recept)

 

 

 

Tételek: 1 - 10 ból 204
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>